Beylikdüzü
Beylikdüzü Kent Rehberi

Yurtdışı Borçlanmasında Bilinmesi Gerekenler

YURTDIŞI BORÇLANMASINDA BİLMENİZ GEREKENLER !!!!!

Türk vatandaşlarının yurtdışında 18 yaşını doldurduktan sonra, Türk vatandaşı iken geçen ve belgelendirilen sigortalılık süreleri ve bu süreleri arasında veya sonunda her birinde bir yıla kadar olan işsizlik süreleri ile yurtdışında ev kadını olarak geçen süreleri, bu Kanunda belirtilen sosyal güvenlik kuruluşlarına prim ödenmemiş olması ve istekleri halinde yurtdışı borçlanması yapabilirler.

Türkiye ‘de daha önce çalışması olan vatandaşlarımızın borçlanmaları, en son ülkemizde hangi kuruma bağlı çalıştıysa (ssk, bağkur, emekli sandığı) o kurum hesabına sayılır ve emekli aylığı da o kurumdan bağlanır.

Türkiye ‘de 5510 sayılı kanun ile üç kurum birleşmiş olsa da, emeklilik şartları ve emekli maaşları halen farklı hesaplanmaktadır.

Emekli maaş hesabına baktığınızda en yüksek maaşı sırasıyla, Emekli Sandığı, SSK ve Bağkur’dan alırsınız. Dolayısıyla Yurt dışı borçlanma yapacak Türk Vatandaşlarımıza tavsiyem;

Türkiye ‘de en son çalıştığınız kurum Bagkur ise borçlanma yapmadan önce Türkiye ‘de bulunduğunuz tarihlerde en az bir hafta SSK lı olarak bir işe girip sonra yurtdışı borçlanması yapmanız bu durumda daha az gün borçlanması yapar, daha yüksek emekli maaşı almış olursunuz.

Burada amaç SSK dan emekli olmaya çalışmaktır. Aynı durum ev hanımları içinde geçerlidir. Türkiye de hiç çalışması olmayan kadın veya erkek borçlanma yapmadan Türkiye ‘de SSK lı olarak bir işte kısa süreli de olsa çalışıp ondan sonra borçlanma yapmaları mantıklı olacaktır.

8.05.2008 ‘ e kadar yurtdışı borçlanma talebinde bulunup elinde 3,5 $  (önceden yurtdışı borçlanması 3,5 $ dı) ödeme kâğıdı bulunanlar bugünde bu tutarı ödeyerek borçlanma yapabilirler. Çünkü 8.05.2008 e kadar borçlanma tutarında son ödeme tarihi gibi bir ibare yoktu.

8.05.2008 den sonra borçlanma başvurusunda bulunanlara SGK dan gelen cevapların geçerlilik süresi 3 ayla sınırlandırılmıştır.

Yurtdışı borçlanmada ödeyeceğiniz rakamı ve tarihleri siz seçersiniz. Kuruma yapacağınız başvuru da 1999 öncesini borçlanmanız emekli maaşınızın fazla olmasına sebep olur.

Borçlanmanın alt ve üst sınırı asgari ücrete göre belirlenir. Alt sınır asgari ücret üzerinden, üst sınır ise asgari ücretin 6,5 katı üzerinden hesaplanır.(01.01.2017 tarihinden itibaren borçlanmanın üst sınırı asgari ücretin 7,5 katı üzerinden hesaplanacaktır).Yurtdışı borçlanmalarında, borçlanma miktarı ise, Alt ve üst tutarlarının %32 si dire.

2016 yılı için;

En az ödeyeceğiniz tutar 1.647/30=54,90 * %32 =17,57 TL dir. Günlük borçlanmayı en az ödemenin 6,5 katına kadar artırabilirsiniz. 17,57 * 6,5 = 114,19 TL dir.

Yurtdışı borçlanmanızı SGK nın internet sitesinden veya talep dilekçesine belgelerinizi ekleyerek SGK ‘na bizzat başvurarak kendiniz, vekiliniz ile yapabileceği gibi posta ile iadeli taahhütlü olarak da göndererek te yapabilirsiniz. Yurtdışı borçlanma da Türkiye ‘deki en son çalışmanız Emekli Sandığı ise bu başvuruyu Ankara ‘ya SGK Emeklilik İşlemleri Daire başkanlığına yapmanız gerekmektedir.

Sizlere tavsiyem 01.01.2017 tarihinden itibaren SGK taban ve tavanının artmasına bağlı olarak borçlanma tutarları artacağından yeni yıldan önce başvuru yapmanız olacaktır.

Sevgiyle kalın.

 

OKTAY ATALAY

İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı