Beylikdüzü
Beylikdüzü Kent Rehberi

Beylikdüzü’nde Afet Sağlığı Çalıştayı’nın İkincisi Yapıldı

BEYLİKDÜZÜ’NDE DEPREM PARKI OLACAK

 

BEYLİKDÜZÜ’NDE AFET SAĞLIĞI ÇALIŞTAYI’NIN İKİNCİSİ YAPILDI

 

Beylikdüzü Belediyesi’nin Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi’nin işbirliğiyle düzenlediği 2.Afet Sağlığı Çalıştayı, Beylikdüzü Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşti. Afet konusunda yapılması gerekenlerin masaya yatırıldığı çalıştayda, Beylikdüzü Belediyesi Başkan Yardımcısı Elçin Karaoğlu, Beylikdüzü’nde afet anında toplanma ve geçici barınma odaklı bir Deprem Parkı Projesi’ne başlandığını müjdeledi.

Beylikdüzü Belediyesi, Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Sağlık Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (SPM) ile Kuluçka Merkezi’nin ortaklaşa düzenlediği 2.Afet Sağlığı Çalıştayı, Beylikdüzü Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi’nde konunun uzmanlarını bir araya getirdi. Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Beylikdüzü Belediyesi Başkan Yardımcısı Elçin Karaoğlu “Afetlerin zararlarını azaltmanın yolu, afetlere karşı dirençli toplum ve kentleri oluşturmaktır. Beylikdüzü Belediyesi olarak afete hazırlık çalışmalarında iyi bir yerdeyiz ama bununla yetinmeyerek afetlere dirençli bir kent inşa edebilmek ve toplumun farkındalığını arttırabilmek adına çalışmalarımıza devam ediyoruz.” dedi. Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ata Akın ise halkın bilinçlendirilmesinin çok önemli olduğuna dikkat çekti. Açılış konuşmalarının ardından yapılan iki oturumda “Halk Sağlığı, Beylikdüzü Afet Hazırlık Yaklaşımı ve Kentsel Dayanıklılık, Beylikdüzü Hazır Projesi, İstanbul Kentinin Afet Değerlendirilmesi, Simülasyon Sistemleri’ gibi konularda sunumlar yapıldı ve katılımcılardan gelen sorular cevaplandırıldı.

Karaoğlu: Beylikdüzü Deprem Parkı Projesi’ne Başladık

 

Beylikdüzü için ilçedeki tüm risk unsurlarını göz önünde bulundurarak 2014 yılında büyük bir ciddiyetle çalışmalara başladıklarını; afetlere dirençli bir kent inşa edebilmek ve toplumun farkındalığını arttırabilmek adına çalışmalara devam ettiklerini vurgulayan Beylikdüzü Belediyesi Başkan Yardımcısı Elçin Karaoğlu,  “Beylikdüzü’nde afet acil durum müdahale planımızı, en kötü senaryoya göre ilçemiz nüfusunun tamamını kapsayacak şekilde yaptık. İnovatif bir şekilde Afet Bilgi Sistemi (ABİS) uygulamasını hayata geçirdik. Beylikdüzü Belediyesi olarak afete hazırlık çalışmalarında iyi bir yerdeyiz ama bununla yetinmiyoruz. Çalışmalarımız devam ediyor. Toplanma ve geçici barınma odaklı Deprem Parkı Projesi için çalışmalara başladık. Afet sonrasında acil barınmaya yönelik olacak bu park, ilk yardım merkezleri, gıda stokları ve çadır depoları gibi ihtiyaçları da karşılayabilecek. Diğer yandan hem belediyemiz bünyesinde hem de ilçe çapında afet eğitimlerimiz de sürüyor.” diye konuştu.

 

Uzmanlar, Afet Konusunu İki Oturumda Ele Aldı

 

Çalıştay, katılımcıların büyük bir dikkatle takip ettiği oturumlarla devam etti. Doç. Dr. Haluk Özsarı’nın moderatörlüğünde, Prof. Dr. Çağatay Güler, Beylikdüzü Belediyesi Projeler ve İletişim Koordinatörü, Yüksek Şehir Plancısı Cihan Şehla ile Plan ve Proje Müdürü Anıl Sarıcan Delibay’ın katılımıyla gerçekleşen Afet Sağlığı konulu ilk oturumda, ‘Halk Sağlığı, Beylikdüzü Afet Hazırlık Yaklaşımı ve Kentsel Dayanıklılık, Afet Yönetimine İnovatif Bir Yaklaşım Örneği Olarak Beylikdüzü Hazır Projesi’ gibi konular ele alındı. Çalıştayın Afet Yönetiminde İnovasyon konulu ikinci oturumunda ise Beylikdüzü Belediyesi Projeler ve İletişim Koordinatörü, Yüksek Şehir Plancısı Cihan Şehla’nın moderatörlüğünde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Mehmet Çakılcıoğlu, Prof. Dr. Sibel Salman, Doç. Dr. Himmet Karaman ve Beylikdüzü Belediyesi Afet Yönetim ve Koordinasyon Büro Sorumlusu Murat Acar; ‘İstanbul Kentinin Afet Değerlendirilmesi, Simülasyon Sistemleri, Afet Yönetimi ve Kentsel Dayanıklılık Araçları, Endüstri Devriminin Işığında Afet 4.0’ konularında bilgi ve deneyimlerini katılımcılarla paylaştı. Çalışma grupları oturumlarında ise Afette Sağlık Teknolojileri, Afetler ve Özel Gereksinimli Bireyler, Afet Lojistiği, Afetlerde Sağlık Hizmetlerinin Yönetimi’ konuları ele alındı. 2. Afet Sağlığı Çalıştayı, çalıştay kapsamında ‘Fikrine Sağlık’ adıyla düzenlenen proje yarışmasında ödüllendirilmeye değer görülen fikirlerin sahiplerine, belediye protokolü tarafından plaket ve çiçek takdim edilmesiyle sona erdi.